Preskoči na glavni sadržaj

Lasersko skidanje dioptrije - nikad lakše i sigurnije do savršenog vida

Lasersko skidanje dioptrije nikad nije bilo brže i bezbolnije, a razvojem tehnologije ono je danas još kvalitetniji i sigurniji zahvat kojemu mogu pristupiti sve punoljetne osobe sa zdravom rožnicom i stabilnom dioptrijom u rasponu od -10 do +6 i ±6 cilindara.

Vrijednost, kao i uspješnost ovog zahvata dokazuje i činjenica kako se radi o najizvođenijem i najtraženijem operativnom zahvatu u svijetu. U posljednjih 30-ak godina dioptrije se laserski riješilo više od 50 milijuna ljudi.


Stalno u koraku s najmodernijom tehnologijom

U protekla dva desetljeća, koliko je tehologija laserskog skidanja dioptrije prisutna ovom dijelu Europe, Očna Klinika Svjetlost je lider u tehnološkoj opremljenosti i iskustvu. Od prvog laserskog skidanja dioptrije na našim prostorima koji je 1998. izveo prof. Nikica Gabrić pa do danas, pojavilo se nekoliko generacija lasera uz koje je došlo i do evolucije operativnih metoda.

Femtosecond laseri predstavili su novi iskorak u sigurnosti operacija zamjenivši uporabu elektroničkog mikronoža za kreiranje rožničnog preklopca u prvoj fazi zahvata. Od 5 vrsta ovakvih lasera, Klinika Svjetlost ima iskustvo u operiranju na čak četiri.

Danas se u oftalmološkim klinikama u Zagrebu i Splitu koristi isključivo najnoviji IntraLase laser od 150 kHz, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani femtosecond laser na svijetu. Zbog preciznosti laserskog reza, preklopci na rožnici pravilnijeg su oblika i predvidljivije debljine u odnosu na one rađene elektroničkim mikronožem.

Prednost femtosecond metode posebno dolazi do izražaja kod visokih dioptrija, astigmatizma i tanjih rožnica. Eliminirane su kirurške komplikacije, smanjena je mogućnost pojave „suhog oka“ i omogućeno je bolje cijeljenje.

Više o ovoj temi čitajte na blogu klinike Svjetlost.



 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Znanstvenici utvrdili uzroke kratkovidnosti

Posljednjih godina puno se govori i piše o izrazitom porastu broja kratkovidnih osoba. Znanstvenici to opisuju i kao “epidemiju kratkovidnosti” koja je posebno izražena u SAD-u i državama istočne Azije. U SAD-u čak polovica mladih ima minus dioptriju, a u Kini, Japanu ili Koreji i više od 80%. I kod nas je sve više osoba koje za dobar vid na daljinu trebaju naočale ili kontaktne leće. Kod osoba kod kojih nošenje naočala  nije  uzrokovano godinama (poslije 40. godine počinje slabiti akomodacija oka i s vremenom imamo potrebu za naočalama za čitanje), više od 95% osoba je kratkovidno (miopija), a samo 5% njih ima plus dioptriju i vid im je zamućen na blizinu, ali i na daljinu (hiperopija). Što je kratkovidnost? Kratkovidne osobe vide dobro na blizinu, ali ne i na daljinu. Dužina oka bez dioptrije je 24 milimetra. U slučaju kratkovidnosti vid na daljinu je zamućen jer je očna jabučica izdužena (1 milimetar predstavlja 3 dioptrije) pa leća u oku fokusira svjetlost ispred ž

Cross linking metoda i u Klinici Svjetlost Split

Keratokonus je neupalna, degenerativna bolest  koja nastaje kao posljedica urođenih, oslabljenih kolagenskih veza u rožnici odnosno prednjem prozirnom dijelu oka. U određenom postotku je nasljedna, no u većini slučajeva pacijenti negiraju njeno ranije postojanje u obitelji. Oslabljena i razmekšana rožnica tijekom života mijenja svoj oblik nogometne polu lopte i širi se prema naprijed poput stošca. To dovodi do stanjenja rožnice, njenog pucanja i stvaranja ožiljaka koji znatno umanjuju vidnu oštrinu značajno ograničavajući svakodnevne aktivnosti pacijenata. Navedene promjene mogu biti izražene u tolikoj mjeri da je potrebno tako promijenjenu rožnicu zamijeniti zdravom, tj. napraviti presađivanje rožnice od druge osobe. Napredovanje dijagnostike dovelo je do spoznaje da keratokonus nije rijetka bolest. Javlja se kod jedne osobe na dvije tisuće stanovnika. Zastupljeniji je kod muškog spola, a najčešće zahvaća oba oka. Može napredovati do 35-te godine života, ali je najbr

Lasersko skidanje dioptrije treba obaviti nakon poroda???

Dame, ne morate čekati! Promjene na očima u trudnoći su rijetke, a većina promjena dioptrija u trudnoći je privremena i vraća se u prethodno stanje s normalizacijom hormonskog statusa. Iskustvo je pokazalo da žene koje su obavile lasersko skidanje dioptrije u trudnoći nemaju povećani rizik od povrata dioptrije niti bilo kakve druge povezane probleme. Također, činjenica da je osoba imala lasersko skidanje dioptrije ni na koji način ne utječe na izbor vrste poroda.